torsdag, november 01, 2007

Pol eller ikke pol?

Det er ingen tvil at klimapolitikk er vanskelig. Det er ikke lett å etsimere hva som fører til hva og hva endeproduktet kommer til å bli. Jorden er samensatt av en bråte med komplekse systemer som alle påvirker hverandre og når meteorologene ikke klare å si bestemt hvorvidt det blir regn eller sol i Bergen i morgen, hvordan skal klimaforskerene klare å si om det blir kaldere, varmere eller mer vind? Jorden som system er mye mer komplekst enn luftrommet over vestlandets hovedstad.

Det som gjør klimapolitikken litt vanskeligere, er at ingen noengang snakker om nøyaktig de samme tingene. Jeg har akkurat skummet meg gjennom Dagbladets artikket "Havet vil ikke stige selv om Nordpolen smelter: Bjørn Lomborg plukker Al Gore fra hverandre".

Nå har jeg vanskelig for å tro at Al Gore noengang sa at havet vil stige fordi Nordpolen smelter. Nordpolen består, som barnekunnskapen sier, av is. Bare is. Dersom den smelter, vil vi, som Lomborg nevner i artikkelen, ha akkurat like mye vann som før og sammenligner isbiter i et vannglass med nordpolens smelting. Dette er noe alle vet, kjære Dagbladet. Men dersom en faktisk leser artikkelen, ser en at Lomborg ikke svarer på Gores hypotese i det hele tatt. Spørsmålet dreier seg om Grønland og SYDPOLEN. Og dette er en helt annen sak; isen der ligger nemlig på land.

Jeg siterer litt, jeg:
Gore: Hvis Grønland smelter eller brekker og faller ut i havet eller hvis halve Grønland og halve Sydpolen smeltet eller brakk fra hverandre og falt i havet, ville havnivået over hele verden stige med mellom 18 og 20 fot (5-6 meter)

Lomborg: Stemmer ikke.
Når havnivået stiger, er det ikke på grunn av issmelting. Isen erstatter sin egen vekt. Hvis du putter isbiter i et glass vann, får du ikke mer vann når de smelter. Smelting på Nordpolen vil ikke få havet til å stige, siden isen allerede flyter. Det er to grunner til at havet stiger: Når vann blir varmere, utvider det seg. Samt at vann fra landbaserte isbreer øker mengden vann. De siste 40 årene har isbrevann stått for 60% og vannutvidelse for 40% av den økte vannmengden.

Akkurat, ja, dersom den landbaserte isen på Grønland og Sydpolen smelter, vil altså vannmengden øke.

Hva har skjedd med korrekturlesningen, herr Dagbladet? Blir ikke dette litt som å legge ting i munnen til Gore som han aldri har sagt.

Ellers vil jeg også anbefale Dagens Onde Kvinners blåggpost om dustejournalistikk.

Ingen kommentarer: