
Og frøkenen hadde jammen planlagt. Det var ikke bare sushi som skulle lages, men en heljapansk aften. Først slurpet vi japansk soyaspiresuppe mens vi ventet på at risen skulle koke. Og mens risen kjølte seg, dyppet vi reker og allskens grønnsaker i tempurarøre som etterpå ble frityrstekt. Det var svært så spiselig. Og til slutt ble det rullet sushi til den store gullmedaljen. For den som ikke har gjort denslags; det er forhåldsvis enkelt. En legger ris på et firkantet lite stykke grønn alge. Oppå risen danderer en fyllet. Vi hadde gurøtter, agurk, grønne blader av ukjent opphav og fisk. Tunfisk, laksefisk, røkt ålefisk (utrolig godt, faktisk) og crabsticksfisk. Men dersom en ikke er skikkelig sushikokk, kan en strengt tatt legge hva som helst (jeg fikk sushi med kjøtt i av en japansk jente en gang. Men kjøttet var ikke rått, altså). Dersom en er sushikokk, er det relativt strenge regler for hva en kan blande sammen etter hva jeg har hørt . Men så går de på skole i en syv år før de får lov til å kalle seg ordentlig sushikokk også. Uansett. Når en har lagt på fyll og fisk etter ønske kommer den vanskelige delen; Firkanten må rulles til en pølse! Ting ramlet ut og ramlet fra hverandre og det hele ble et eneste stort fiskerisgris. Men etter hvert fikk vi taket på det også, og sushi ble laget i slik en fart at den stakkars riskokeren ikke klarte å holde tritt.
Til slutt kom den hyggeligste delen, for da måtte jo herligheten spises! (Etter en dag blir risen hard og egner seg ikke som føde mere. Så alt må spises. Alt! Så fort som mulig!). Og vi spiste. Og spiste. Og etter at vi hadde spist oss skikkelig mette, spiste vi litt til. Og enda var det rester igjen. Det var så mye at restene ble fordelt mellom deltakerne da de gikk. Så jeg spiste suhi til frokost på lørdag. Og som snack lørdag ettermiddag. Vertinnen og verten hadde endatil fisk igjen. De skulle lage mere dagen etter. Sushigalskap!
Om jeg er sushilei? Ikke det spor!
3 kommentarer:
Skal se du burde blitt kokk:) Du får dele dine sushi-kunnskaper med meg i sommer, er vel på tide å smake på herligheten...
Haha..
For å lage sushi trenger en ikke store talentene på kjøkkenet. En må kunne skjære ting i biter, koke ris og.. .. Vel.. Det var det..
hehe.. trodde ikke du spiste sushi, ellen. Sushi er veldig godt, og ikke så vanskelig å rulle sammen heller når en har laget noen som ikke ser fullt så appetittelige ut og begynt å skjønne hvor hardt trykk en må legge på rullen for at den ikke skal bli flat men samtidig bli litt kompakt. Tunfisk (fersk altså) er noe av det beste i sushi synes jeg. Laks er også veldig godt. I Singapore var vi på en sushi-restaurant der de ulike bitene gikk rundt på et brett over bordet og så var det bare å forsyne seg av det som så godt ut. Tror blant annet at de hadde enkelte typer med fiskerogn. Bare pass på å ikke ta for mye wasabi på bitene - det river skikkelig i nesa :)
Legg inn en kommentar