tysdag, mars 11, 2008

Trille pille

Jeg har vært bekymret over den noe ukritiske utdelingen av p-pillen til unge jenter I en verden hvor alle snakker om hvordan vi skal sitte, trimme, spise, og oppføre oss for å leve lengst mulig, synes jeg det er merkelig at legene oppmuntrer tenåringsjenter (som ikke engang nødvendigvis er ferdig utviklet) til å dytte i seg hormonelle preparater i store mengder. Naturen har laget et finurlig og fint hormonelt system for oss, men det er sensitivt og er lett å vippe av pinnen. Så når en gynekolog sier, på Nrks "Puls", at han er bekymret fordi flere og flere dropper p-pillen, kjenner jeg at jeg blir litt skremt. Gynekologen er redd for at dette kan lede til flere aborter og menssmerter og mener at pillen ofte har blitt stilt i et unødvenig dårlig lys. Han mener at før jenter slutter, bør de snakke med legen om alternativ prevansjon.

Nå finnes det faktisk et prevansjonsmiddel som ikke krever en leges involvering før det kjøpes og taes i bruk. Det er like effektivt, helt uten sideeffekter og kalles et kondom.

Jeg har stor respekt for p-pillen og hva den har gjort for kvinner. Jeg ser at uansett hvilke bieffekter den måtte ha, så er det bedre en elleve, sultne små. Og så kunne den tas uten hans viten, noe som sikkert var fint i en verden hvor kvinner ikke var spesielt likestilt.

Men nå har det seg sånn at P-pillen kan lede til mer enn "bare" blodpropp og migrene. Den har negativ påvirkning på utvikling av bein og gjenvekst etter brudd. Den har den også en negativ effekt på miljøet. Det har blitt funnet skremmende store mengder tvekjønnet og steril fisk som lever i områder hvor kloakken vår dumpes. Også mengden fisk med defekte kjønnsorganer er høy i disse områdene. For, mesteparten av hormonene går rett gjennom kroppen og ut igjen.

Jeg synes at det er skremmende at en ikke kan være i et langvarig forhold i Norge uten at det blir forventet at det blir tatt hormonell prevansjon. Jeg synes ikke at det er rett at hun skal lide av alle slags irriterende små bieffekter fordi han ikke synes at det er like kjekt med regnfrakk på.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det finnes også en annen type prevensjon som går an å bruke: spiral.

For de av oss som ikke tåler hormon-tilskudd uten å bli plaget av bivirkninger er dette faktisk et godt alternativ. At man tidligere ikke satte inn spiral på kvinner som ikke hadde født, hang mer sammen med økt infeksjonsfare hvis man ikke var i "fast forhold" enn at det ikke gikk an.

Anonym sa...

I tillegg finnes det lavhormonsprevensjonsmidler (langt ord). F.eks hormonspiral og nuvaring.

Anonym sa...

Når ein skrapar i overflata her, så kjem ein fram til den grelle sanninga: Prevensjon er framleis ein kvinneting. Noko damer held på med som berre i liten grad angår menn. Kondom er greitt ved meir lause og tilfeldige forbindelsar, både som vern mot uønska forpliktingar og uønska sjukdommar. Men i faste forhold må dei få sleppa. Dei fleste prevensjonsmidlar som kvinner brukar har i større eller mindre grad biverknadar. For kvinner. Men dei er kjekkare for menn. Likestillinga er ikkje kommen heilt fram ennå, ikkje ein gong her i gamlelandet.

Gamal raudstrømpe

Cecilie sa...

Vel, jeg må innrømme at jeg er uenig med deg i at man tråkker p-pillen nedover hodet på unge jenter. Grunnen til at spiral ikke anbefales til unge jenter som et alternativ er nettopp det at man skifter partner hyppig og at man derfor har økt infeksjonsrisiko. med spiral øker da risikoen for å bli permanent steril (oppadgående infeksjon). P-pillen er ikke et optimalt prevensjonsmiddel, men selv om det høres flott ut i teorien med kondom er det flere jenter som da velger å ha ubeskyttet sex fordi guttene synes det er ekkelt, ubehagelig og etter lang tids klaging gir man kanskje etter. Så kan man kanskje si at gutten er lite å samle på og at jenta burde hatt sterkere egne meninger. Men på den andre siden er man ung, man er vanskelig og man har dårlig egenvilje. Man vet jo ikke hva en står for engang.

Så ofte koker det ned til at alternativet er ubeskyttet sex (håpe på det beste - kanskje jeg ikke blir gravid) eller at man bruker p-piller. For den enkelte kvinnes mentale og fysiske helse er det mye mindre plager med å bruke p-pille enn å bli uønsket gravid - spesielt i tenårene.

Dessuten har diskusjonen om blodpropp og p-piller tatt helt av. Samfunnet er i en endring i kroppsfasong. Overvekt er alene en sterk risikofaktor for å få blodpropp. Bare det å leve gir økt risiko for blodpropp. Graviditet gir 10 x økt risiko for blodpropp sammenliknet med å stå på p-piller. røyking gir relativ risiko 1,5 mens p-piller gir relativ risiko 2,0.

Det er sant at hormonene ikke nødvendigvis er så bra for miljøet. man har også speslkulert i at disse hormonutslippene har ført til økningen i uønskede barnløse også.

Begynnere sa...

Så siden gutten klager, gir en heller gratis p-piller til jentene enn å fortelle tenåringene at det er jentenes kropp, jentenes valg?

Den gamle rødstrømpen tok poenget: Hvorfor er prevasjon fremdeles en kvinneting?

Cecilie sa...

Hehe, du får det til å høres så enkelt ut. Har du aldri vært ung og usikker? Selvfølgelig er det deres valg, men det er nå en gang slik at sex blant tenåringer forekommer og at det ikke alltid er så lett å si fra. Man snakker her om primærforebyggende arbeid. Dessuten er det nå en gang slik at ikke alle får bivirkninger av p-piller. I en ideell verden der alle kvinner er sterke og aldri har problemer med grensesettingen ville kondom være mer optimalt.

Cecilie sa...

Bare sånn apropos prevensjon som en jenteting...

1. Det er mye enklere å utvikle produter til jenter. de har bare ett egg som må hindres i å løsne hver måned. guttene har tusen på tusen av spermier som produseres hvert sekund.

2. Det er jenta som blir gravid. uansett hvor mye likestilling man har kan (dessverre) ikke gutter bære frem barn enda. Noe som også er litt av årsaken til den manglende likestillingen i arbeidslivet, bare for å komme med en digresjon. Dvs: ubeskyttet sex får størst konsekvenser for jenta - i hvert fall de første 9 mnd til 1,5 årene. Det er lettere å tenke seg enn for en gutt som er 15 og full av craaazy hormoner som hopper rundt, slik at han egentlig ikke klarer å tenke på annet enn sex uansett. jaja... litt stereotypt.

3. Antall menn som nå må sterilisere seg etter at kvinnene har vunnet diskusjonen øker. tidligere var det flere jenter som (hvis de ville slippe prevensjon) måtte legge seg under kniven enn guttene, til tross for at det har flere konsekvenser og er et større inngrep hos jenter enn for gutter. Så er det noen trøst blir de fleste jenter mer selvsikre og egenrådige over egen kropp med tiden.

4. (bare for å komme med en liten diskriminerende bemerkning til slutt): Gutter kan bare tenke på en ting om gangen. blir det 2 ting, så blir det for mye tanker på en gang. "hvor var nå den kondomen?" "oi! det forsvant ereksjonen ja..." og det er jo noe som kan gå utover sexlivet for begge.