torsdag, mai 03, 2007

Steinalderhygge fra biologens perspektiv

En lykkelig Aftenposten kunne her om dagen gledelig fortelle oss at steinaldermenneskene sannsynligvis hadde heftig fysisk omkvem (det er jo tross alt ingenting som selger mer enn sex). Videre kan de opplyse om at, basert på en artikkel fra Times Online, steinaldermenneskene sannsynligvis ikke hadde fast partner og at de ikke kun hadde sex for reproduksjonens skyld slik de som har greie på denslags har trodd til nå.

Siden dette tydeligvis kom som en overraskelse på steinalderforskerne, føler jeg meg kallet til å komme med biologens syn på tingene: Selvsagt hadde de ikke bare sex for reproduksjonens skyld! Se på dvergsjimpansen, vår nærmeste slektning i dyreriket. De har sex med hvem som helst! Det eneste tabuet er mor og sønn. De har sex når de kjeder seg, når de er sure på hverandre, for å bli venner igjen, for å roe ned gemyttene, for hva som helst.

Se for deg steinaldermenneskene som sitter rundt bålet sitt og grynter og ser inn i ilden. Det er mørkt, så de kan ikke gå noe sted av redsel for å bli spist av ville dyr som ser bedre enn dem i mørket. De er kanskje mette etter å ha spist tonnevis av frukt hun har sanket eller et vilt dyr han har drept. Så sitter de der, da, og kjeder seg. Det har akkurat blitt mørkt, så det er kanskje litt tidlig å legge seg. Er ikke særlig trøtt etter det store måltidet heller. Selvsagt hadde de seg litt! Jeg kan ikke få meg til å tro at å synes at sex er gøy er en ting som kom med ”det moderne mennesket”. Og at ”det moderne mennesket” er de eneste som har seg når de kjeder seg.

For å forsterke mitt argument, vil jeg nevne at, for 8 år siden var det snøstorm her i Montreal. Så mye snøstorm at strømledningene ble ødelagt. Byen var mørklagt og uten strøm i nesten tre uker. Ni måneder etterpå hadde Montreal (hvor en gjennomsnittskvinne føder 1,1 barn) en babyboom de aldri hadde sett maken til. Folk hadde ikke TV eller data, så de kjedet seg. Og hva gjorde de istedenfor?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Steinalderfolka var heller ikkje særleg primitive, slik ein har trudd før. Så at dei hadde eit spanande sexliv (motsett oss som sit og trøkker foran tv og pc heile dagen og kvelden) må me jo berre rekne emd.

Begynnere sa...

Sidan verdenshistoria som eg lerte på skulen stort sett var skrive av kvite menn som såg på alle andre som primitive, er det kanskje ikkje så rart at steialderfolket blei sett på som ein gjeng apekattar som budde i huler istadenfor i tre?

Anonym sa...

Og så inspirerande som det er med frisk luft og susing i tretoppane!